2012. augusztus 12., vasárnap

LMBT-Q

L - mint leszbikus.
M - mint meleg.
B- mint biszexuális.
T - mint transznemű.
Q - mint queer.

Az LMBT-Q betűszó szerintem azért fontos, mert közösségteremtő. Hasonló problémájú, hasonló helyzeteket megélő embereket köt össze, a melegközösség nem egyszerűen csak leszbikusokból vagy csak melegekből áll, hanem maga a közösség is szivárványos, sokféle, mint ahogy egyébként az egész világ az.

És ami miatt én fontosnak tartom magam LMBTQ identitású embernek hívni, nem pedig másnak, az az, hogy néha elegem van a kategóriákból. Mi lennék? Leszbikus? Rendben, leszbikus párkapcsolatban élek. Viszont voltam párkapcsolatban férfiakkal. Akkor mondjuk azt, hogy biszexuális vagyok? Még ez az, aminek általában vallom magam, de valahogy ez sem egészen oké. Vagy akkor mondjam azt, hogy queer vagyok? Ez meg végképp kiveri a biztosítékot, mert "hö? az mi?" És queernek sem egészében tartom magam.

Na emiatt szeretném és szoktam is azt mondani, hogy LMBT-Q közösséghez tartozó vagyok, stb., mert abban majdnem minden benne van. Csak hát ezt meg a többség nem érti...

Mindenesetre itthon valamiért LMBT-Q-t használunk, külföldön ez (suprise, suprise) LGBT-Q, G mint gay, a többi marad. Az LMBT-Q kiegészíthető LMBT-QAI-val is (aszexualitás és interszexualitás), és lassan ott tartunk, mint egy mitológiai teremtő isten, aki kiejtette ajkán a Szót, amiben benne volt a világ. Ha a világ nem is, de talán a szerelem sokfélesége igen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése